Obserwatorzy

wtorek, 9 października 2012

Wyroby spożywcze Odra - Chałwa - opinia

Za  pośrednictwem  PRZEDSIĘBIORSTWA WYROBÓW CUKIERNICZYCH "ODRA" S.A miałam przyjemność spróbować cudownego smaku mlecznej chałwy z dodatkiem sezamu :



Chałwa mleczna





Opis produktu ze strony producenta :

 "Chałwa mleczna to wyśmienita chałwa sezamowa o subtelnym i delikatnym mlecznym smaku. Miazga sezamowa będąca głównym składnikiem tradycyjnej chałwy wzbogacona została przepysznym mlekiem najwyższej jakości. Dzięki temu chałwa ta nie tylko rozpieszcza podniebienie, ale dodaje też energii i poprawia humor. Jest to idealna propozycja dla wszystkich, którzy cenią głęboki i łagodny smak. Chałwa mleczna jest wyjątkowym słodkim przysmakiem wysoko cenionym przez wszystkich miłośników słodyczy."

Chałwa, którą otrzymałam w kartoniku była pełnowartościowym produktem.
Łącznie otrzymałam 12 batoników chałwy, każda o wadze 100gram.
Oprócz chałwy w ramach współpracy otrzymałam także :
- 2 batoniki  Beauty Line
- płatki musli Beauty Line

 
 Napiszę kilka słów o Przedsiębiorstwie wyrobów cukierniczych Odra - opis pochodzi ze strony producenta :

"Przedsiębiorstwo Wyrobów Cukierniczych „Odra” SA z siedzibą w Brzegu należy do jednej z największych firm cukierniczych w Polsce. Dzięki 60-letniemu doświadczeniu w produkcji słodyczy Firma osiągnęła mocną i stabilną pozycję na polskim rynku słodyczy, a marka Odra cieszy się dużą popularnością wśród Konsumentów. Sztandarowym produktem Firmy jest chałwa. Jako zdecydowany lider w swoim segmencie z udziałem rynkowym sięgającym 60%, chałwa z Odry stale zyskuje uznanie wśród nowych Klientów. Firma słynie także z produkcji m.in. Trufli, Galaretek Opolanek czy cukierków Leśnych, a szeroki wachlarz oferty asortymentowej obejmuje słodycze z kategorii: karmelków (twardych i nadziewanych), cukierków czekoladowych, pralin i bombonier, sezamków, gumek rozpuszczalnych oraz pomadek i drażetek. Urozmaicona oferta produktowa umożliwia dywersyfikację produkcji i sprzedaży w najważniejszych dla rynku cukierniczego kanałach dystrybucji:  handlu tradycyjnym, nowoczesnym oraz eksporcie. W trosce o zadowolenie Klientów, Odra nieustannie podnosi jakość oraz bezpieczeństwo zdrowotne wytwarzanych produktów, co potwierdzają wdrożone w tym zakresie wymagania dwóch corocznie certyfikowanych standardów: IFS i BRC. Strategia Firmy zakłada umocnienie pozycji marki Odra na rynku cukierniczym poprzez rozwój i promocję innowacyjnych produktów oraz inwestycje w nowoczesne technologie, dzięki którym możliwe będzie nieustanne podnoszenie jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego wytwarzanych produktów.
Odra wraz ze spółkami ZPC Otmuchów SA oraz Jedność Sp. z o.o.  wchodzi w skład grupy kapitałowej Otmuchów SA, która to grupa, z obecnym rocznym poziomem sprzedaży przekraczającym 300 mln zł jest istotnym producentem na rynkach: słodyczy, produktów śniadaniowych i słonych przekąsek w Polsce."

 
 Moja opinia na temat mleczno - sezamowej chałwy :

Chałwa o smaku mleczno - sezamowym jest idealnym deserem na wszelkie okazje. Na samym początku spróbowałam chałwy tuż po otrzymaniu paczki . Smak jest wspaniały, chałwa rozpuszcza się w ustach :) Moje wyobrażenia na temat chałwy zmieniły się diametralnie. Do tej pory przyznam szczerze, iż nie lubiłam polskiej chałwy. Kiedyś zakupiłam mały batonik chałwy w sklepiku osiedlowym i omal co nie połamałam zęba po jej ugryzieniu.. Nie pamiętam niestety producenta tego wyrobu, jednak pamiętam moje wielkie zniechęcenie do tego produktu. Chałwa wtedy nie dość, że była strasznie twarda( za pewne długo leżała na sklepowej półce ) to jeszcze miała gorzki smak, coś wyjątkowo niespotykanego. Dzięki Odrze odkryłam chałwę na nowo, jako pyszny wyrób cukierniczy. Teraz chałwa kojarzy mi się z najlepszym deserem pod słońcem. Nawet czekolada sama w sobie blednie przy chałwie :) 

Z chałwy można uczynić wspaniałe desery. Podam przykładowy przepis na ciasto z chałwy. Przepis pochodzi ze strony : www.winiary.pl :

 CIASTO Z CHAŁWĄ

Składniki:
  • 40dag chałwy
  • 1/2szk wódki
  • 2 kostki masla
  • 3 zołtka
  • bakalie wg uznania/migdaly orzechy włoskie rodzynki/
  • biszkopt z 10 jaj
Informacje o przepisie:
Liczba porcji: 20
Przygotowanie: 60 min.
Oczekiwanie: 120 min.
 
Sposób przygotowania :
 
1. pieczemy biszkopt z 10 jaj ciemny lub bialy i kroimy na 2 czesci./ja wole ciemny poniewaz krem jest jasy i wygląda ciekawiej.
2.KREM:40dag chalwy pokruszyc i zalac wodka,2 kostki masla ubijamy z 3 zoltkami(5min)i dodajemy po łyżce chalwy z wodka dodajemy bakalie i mieszamy wszystko.
biszkopt przelożyc kremem na wierzchu mozna polac polewa czekoladowa 


 Autor:

Przyznam, iż rzadko zabieram się za pieczenie ciast, ale w tym przypadku cały proceder był czystą przyjemnością:) Przepis sprawdzony i polecam ! Ciasto z chałwy jest pyszne.

Dziękuję Przedsiębiorstwu Odra za możliwość przetestowania powyższych produktów.

Zainteresowanych produktami Odra odsyłam na stronę producenta :

 http://www.odra.com.pl/strona-glowna

http://www.odra.com.pl/pub/Image/bannery/img04(1).jpg

2 komentarze:

  1. Mniami, ale smaków człowiekowi narobiłaś :) Uwielbiam chałwę...

    OdpowiedzUsuń
  2. Równiez otrzymałam chałwe i musze wymyśleć jakieś dobre ciacho bo zbliżają sie urodziny babci to wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń