Obserwatorzy

sobota, 1 grudnia 2012

Drożdżowki z serem i cukrem kokosowym Bon Vivant

Dziś pyszna recenzja drożdżówek z serem z wykorzystaniem cukru z kwiatu palmy kokosowej o nazwie :

" Pocałunek z Jawy "

Cukier kokosowy oraz pozostałe przyprawy otrzymałam za pośrednictwem :



Czym wyróżnia się cukier kokosowy od pozostałych ?


 Palma kokosowa na Filipinach i w Indonezji znana jest również jako drzewo życia.
Gdziekolwiek rośnie stanowi niewyczerpane źródło różnych materiałów używanych
na co dzień przez rdzennych mieszkańców. Pień stanowi podstawę do budowy
domów i mebli, a skorupa i łupina orzecha są używane do opalania pieców,
kuchenek. 
Jeszcze częściej woda kokosowa, olej kokosowy i „mięso” kokosa wykorzystywane
są w gotowaniu, podczas gdy, kwiat palmy kokosowej jest wykorzystywany
do produkcji naturalnych słodzików, takich jak cukier kokosowy.


Kwiat Kokosa

Źródło :  http://wodakokosowa.wordpress.com/2011/03/07/wiazanka-z-kwiatow-kokosa/

Cukier kokosowy „Pocałunek z Jawy” wytwarzany jest przez indonezyjskich
Rolników. Świeży sok kokosowy trzymany jest nad ogniem w kokosowej skorupie
przez około 3-4 godziny tak aby z gęstego soku powstały granulki. Z tego kilkugodzinnego
procesu, Rolnicy uzyskują 2kg cukru dziennie. Każdy wytworzony cukier
to praktycznie rękodzieło.


Źródło : http://www.archipelagpiekna.pl/informacje/13843801

Cukier kokosowy to zdrowy, naturalny słodzik, który charakteryzuje się bardzo
niskim indeksem glikemicznym (GI) w porównaniu d o innych cukrów. Z tego
względu jest odpowiedni zarówno dla diabetyków, jak i osób z nadwagą. Indeks
glikemiczny cukru kokosowego, w oparciu o szereg wyników testów przeprowadzonych
w USA, Japonii, Australii i na Filipinach, mieści się w przedziale od 35 do 54.
Dla porównania indeksy glikemiczne tej samej ilości innych cukrów (rafinowany
biały cukier, Muscovado, melasa) mieszczą się w zakresie od 65 do 100. Syrop
klonowy ma GI powyżej 69, a miód minimum 70. 


Źródło : http://sliwkirobaczywki.blogspot.com/2012/07/cukier-kokosowy-w-diecie-za-i-przeciw.html

Oprócz niskiego indeksu glikemicznego cukier kokosowy jest znany z tego, że
zawiera wiele minerałów. Jest to niezastąpione, bogate źródło potasu, magnezu, 
cynku i żelaza. Zawiera dwa razy więcej żelaza, cztery razy więcej magnezu i ponad
dziesięć razy więcej cynku niż cukier brązowy! Jest także   źródłem witamin, w
szczególności witaminy B1, B2, B3 i B6.


Źródło : http://www.naursynowie.pl/kokos-i-olej-kokosowy-_-tajemnica-zdrowia-i-szczuplej-sylwetki.aspx

Cukier kokosowy ma słodki, zbliżony do karmelu smak i jest pozbawiony aromatu
kokosa. Można go używać wszędzie tam, gdzie używany jest normalny cukier –  do
słodzenia herbaty, kawy i innych napojów, przy sporządzaniu różnych deserów czy
sałatek owocowych. Smakuje wyjątkowo posypany na chlebie czy cząstkach owoców. 

CUKIER KOKOSOWY NA DROŻDŻÓWKACH  :

Cukier kokosowy ma piękny brązowo - złoty kolor i idealnie pasuje jako uzupełniacz do deserów oraz jako słodzik do  napojów. Moja pierwsza przygoda z cukrem kokosowym polegała na połączeniu karmelizowanego cukru na drożdżówkach z serem :) Drożdżówki z serem przyrządziła moja wspaniała mama , ja natomiast zajęłam się najprzyjemniejszą częścią - ozdabianiem :


Cukier kokosowy ma bardzo ciekawy smak, szczerze polecam.
Jako dodatek do deserów cukier kokosowy sprawdza się idealnie !
Pod wpływem temperatury cukier ładnie karmelizuje się i stapia w całość w połączeniu z drożdżówką, tworząc delikatną warstwę lukru :)


Drożdżówki o smaku cukru kokosowego będą służyły mi jako deser do kawy czy herbaty.
Nie podaję przepisu, gdyż to receptura mojej mamy ;-)
Jednak zapewnić Was mogę, iż smak drożdżówek z serem i cukrem kokosowym jest przepyszny!
Cukier kokosowy dodaje całości nutkę pikanterii, wprowadzając degustatora w smak dotąd nieznany...

Smacznego ! :)


Cukier kokosowy oraz pozostałe produkty kupicie w Delikatesach Bon Vivant .

Dziękuję firmie Bon Vivant za przesłanie produktów.

2 komentarze: